Nieuws en media

Mijn Burgerprofiel: wegwijzer voor de burger, besparing voor de gemeente

Met Mijn Burgerprofiel won Digitaal Vlaanderen recent diverse awards. Zo kaapte Mijn Burgerprofiel op de Agoria Digital Society Awards niet enkel de prijs voor beste eGov project weg, maar was het ook nog winnaar in de categorie gebruiksvriendelijkheid. Verder mocht Goedele Van Der Spiegel, verantwoordelijk voor Mijn Burgerprofiel, ook de Computable Award voor “IT Project of the Year in Public Market” in ontvangst nemen. Deze werd haar overhandigd door niemand minder dan Prins Laurent.

Lees meer

Gemeente Bever investeert gericht in digitalisatie voor een vlotte werking

Kleinere besturen krijgen regelmatig dezelfde vraag naar digitalisatie vanuit de burger, Vlaamse Overheid en medewerkers, en dat hoeft niet te verbazen. Ze stoten echter vaak op beperkte budgetten en kleine teams om die veranderingen te realiseren. Zo ook bij de gemeente Bever. Uitdagend, maar niet onmogelijk dachten ze. Ze richtten zich dus op de noodzakelijke en meest nuttige digitalisatie-projecten.

Lees meer

Geetbets bewijst dat ook kleine besturen technologisch pionier kunnen zijn

Toen Louis Vandewijngaerde begin jaren ’90 het bestuur van de gemeente Geetbets vervoegde, stapte hij een digitale ijstijd binnen. Als voorstander van technologie en automatisatie wou hij hier verandering in brengen. Hij gelooft rotsvast dat ook voor kleine administraties een pioniersrol is weggelegd. Dat bewees hij meteen. Vandaag is Vandewijngaerde financieel directeur en loopt meer dan 80 procent van de financiële processen van de gemeente digitaal en geautomatiseerd. Nu hij aan de vooravond van zijn pensioen staat, blikken we met hem terug op de afgelopen dertig jaar.

Lees meer

Handig dashboard voor opvolging van Oekraïense vluchtelingen door steden en gemeenten

Dat de oorlog in Oekraïne niemand onberoerd laat spreekt voor zich. De daaruit volgende vluchtelingenstroom zet bovendien lokale besturen onder druk omdat steden en gemeenten de verantwoordelijkheid dragen om de opvang en begeleiding van vluchtelingen te organiseren. Bij Cipal Schaubroeck wilden we in deze uitdagende tijden ons steentje bijdragen door steden en gemeenten te ondersteunen bij deze uitdaging. We bouwden daarom een dashboard binnen CSanalytics in co-creatie met enkele centrumsteden. Dat moet eenvoudige en visuele opvolging van vluchtelingen mogelijk maken.

Lees meer

Verkeersveiligheid topprioriteit in Stad Genk

Verkeersveiligheid is voor stad Genk en burgemeester Wim Dries een topprioriteit.
“In onze stad stelden we op een aantal plaatsen vast dat er te snel werd gereden door een beperkt aantal hardnekkige bestuurders. Met de installatie van 11 trajectcontroles op de belangrijkste verbindingswegen in de stad willen we het snel rijden ontmoedigen en een gedragsverandering teweegbrengen bij de overtreders”, vertelt Wim Dries.

Lees meer

Stad Hasselt ondersteunt beleid efficiënt met data dankzij CSanalytics

Het departement Samenleving van stad Hasselt stapt af van manuele rapportering en analyseert haar data op een betrouwbare en snelle manier aan de hand van CSanalytics. Deze tool en dienstverlening van Cipal Schaubroeck zorgen ervoor dat zZowel het management als de maatschappelijk werkers zelf, gebruiken dit instrument en hebben zo altijd cijfers en analyses binnen handbereik kunnen maken van de cijfers. Op die manier verwerven ze snel inzichten en kan het departement Samenleving, op basis van zeer recente informatie, gericht en efficiënt het beleid bijsturen, indien nodig.

Lees meer

Gemeente Hoeilaart krijgt waterdichte beveiliging in het CiPort-datacenter

In november 2021 migreerde de financiële afdeling van het Hoeilaartse bestuur hun Cipal Schaubroeck-toepassingen naar het CiPort-datacenter. In recordtijd – het overgrote deel van de tools waren binnen drie dagen beschikbaar in de cloud – kon het bestuur zo genieten van een ijzersterke beveiliging. Dit zowel op vlak van cybersecurity als bijvoorbeeld back-ups en ‘disaster recovery’. Bovendien kunnen de medewerkers nu eenvoudiger van thuis werken zonder VPN.

Lees meer

Cipal Schaubroeck en Log4Shell: hoe we deze zero day aanval de kop indrukten

Vrijdag 10 december raakte een nieuwe kwetsbaarheid in de populaire, open-source Apache Log4J-tool bekend. De impact liet zich voelen op een internationale schaal. Ook Cipal Schaubroeck maakt gebruik van deze software. Daarom schoten onze cybersecurity- teams in gang om applicaties in ons datacenter en lokaal bij klanten te beschermen. Hoe we dat deden, leest u hier.

Lees meer