Gemeentehuis Retie

Een groeiende sluikstortproblematiek

Al enkele jaren wordt de Gemeente Mol geconfronteerd met een groeiende sluikstortproblematiek. Om deze uitdaging effectief aan te pakken, koos de gemeente voor slimme camera’s. Bert Govaerts, deskundige groen en openbare netheid, spreekt over de impact van technologie in de strijd tegen sluikstort, en hoe pakkans én bewijslast daardoor sterk vergroot worden.

De keuze voor VNI: kwaliteit en kostenefficiëntie

In de strijd tegen sluikstort stond de Gemeente Mol voor een cruciale keuze. Na zorgvuldige overweging van verschillende opties en leveranciers bleek View and Integrate (VNI) de ideale partner te zijn. “De voorgestelde oplossing was kwalitatief en kostenefficiënt, met als extra voordeel toegang tot het beeldverwerkingsportaal vCap.” aldus Bert.

“VNI’s oplossingen zijn zowel kwalitatief als kostenefficiënt, met extra voordeel van toegang tot het geavanceerde beeldverwerkingsportaal vCap.”

Verbeterde handhaving: dag en nacht sluikstorters geïdentificeerd

Dankzij de sluikstortcamera’s kunnen overtreders zowel overdag als ’s nachts duidelijk worden geïdentificeerd. “Het systeem heeft zich sterk ontwikkeld, met aanzienlijke verbeteringen in de leesbaarheid van nummerplaten, zelfs ’s nachts en in infraroodmodus. Dit onderscheidt hen duidelijk van andere leveranciers.” benadrukt Bert.

vCap 3.0: De kracht van AI

Recent implementeerde de gemeente ook de nieuwste versie van het softwareportaal, een gebruiksvriendelijk platform dat fungeert als een centrale beelddatabank en de mogelijkheid biedt om bewijsmateriaal te verzamelen en camera’s eenvoudig te beheren. De meest opvallende functie is een functionaliteit die op artificiële intelligentie werkt en een naadloze overgang biedt van een overzichtsfoto naar gedetailleerde close-ups. Hiermee kan de Gemeente Mol snel en nauwkeurig inzoomen op cruciale details, zoals nummerplaten, wat resulteert in hoogwaardige en gemakkelijk leesbare beelden. “Dankzij het systeem konden we al 60% van de sluikstorters identificeren. Met de toevoeging van AI-functionaliteiten hebben we nu een indrukwekkende pakkans van 85%, met solide bewijslast, ook ‘s nachts” zegt Bert.

 “Dankzij VNI identificeren we nu 85% van de sluikstorters, ook ‘s avonds en ‘s nachts.”

Oog op de toekomst: innovaties in beeldanalyse en case management

In de vooruitblik naar de toekomst blijft de sterke samenwerking tussen de Gemeente Mol en VNI onwrikbaar. Zo wordt binnen het softwareportaal een uitbreiding voorzien van het krachtige case management, waardoor het beeldanalyseproces aanzienlijk wordt geoptimaliseerd. Deze innovatie zal steden, gemeenten, en politiezones nog beter in staat stellen om snel en doeltreffend te reageren op incidenten en verdacht gedrag, met als ultiem doel de veiligheid en efficiëntie te versterken, en resulteert eveneens in verminderde handmatige taken voor gemeenteambtenaren.

Meer info over de handhavingsmaatregelen van de Gemeente Mol of de slimme systemen van View and Integrate vind je op https://www.viewandintegrate.be/testimonials/mol.

Deze oplossing om sluikstorten te ontraden kunt u eenvoudig aankopen zonder aanbesteding, via Smartville.
Bekijk https://www.smartville.be/raamcontract/ of contacteer marnix.vrancken@cipalschaubroeck.be voor meer info.