Zorgpunt Waasland ontstond als fusie van de zorgdiensten van de OCMW’s van Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht en Sint-Niklaas. Hoewel ze als fonkelnieuwe organisatie volledig losgekoppeld zijn van de stads- en gemeentebesturen, zat de IT van de 21 woonzorg- en dagcentra nog verdeeld over de vier besturen. Centralisatie drong zich op. Zo kon Zorgpunt Waasland het leven voor de medewerkers eenvoudiger maken en een performante IT-omgeving opzetten. Zorgpunt Waasland  koos ervoor om hun eigen virtuele datacenter te laten opzetten binnen het ciPort datacenter en gebruik te maken van het private ciPort-netwerk voor een veilige en beheerde datacommunicatie.

Sneller schakelen

Een zorgpunt dat 24 op 7 draait, werkt anders dan een stad of gemeente. En dus zijn er ook andere IT-noden, vertelt Danny Smet van Zorgpunt Waasland: “Om te beginnen zit ongeveer 80 procent van onze medewerkers niet achter een bureau. Ook zijn de momenten waarop een server onbeschikbaar mag zijn voor onderhoud helemaal anders dan bij een gemeente. Dat conflict in noden zorgde ervoor dat een gecentraliseerde IT stack broodnodig was. Nu we in het ciPort datacenter zitten, hebben we hierover zelf de controle en zitten we niet vast aan de administratieve rompslomp die de publieke sector wel eens durft te typeren. Zo zijn we – eens onze servers bij ciPort klaar waren – overgeschakeld naar Microsoft Sharepoint voor documentenbeheer. Een project dat voordien gemakkelijk een aantal weken langer had geduurd.”

Privacy waarborgen

De loskoppeling van de OCMW’s hield in dat er privacygewijs een aantal zaken veranderden. Danny Smet getuigt: “Een gecentraliseerd, virtueel datacenter was ook belangrijk om de privacy van onze klanten te garanderen. Eens los van de gemeentes mochten zij namelijk geen inzage meer hebben in hun gegevens. Bovendien helpt ciPort ons de beveiliging van die data beter te garanderen, aangezien de specialisten bij Cipal Schaubroeck dit voor hun rekening nemen. Daarnaast weet ciPort als overheidsdatacenter perfect wat onze noden zijn op dit vlak. Hun privaat ciPort-netwerk verzekert die extra veiligheid.”

Cipal Schaubroeck neemt de zorg over

Even werd gekeken naar een datacentersetup in ons eigen beheer, maar dat idee werd al snel van tafel geveegd, weet Danny Smet: “Voor de prijs van de software voor een eigen datacenter, hadden we bij ciPort alles. Voeg daar nog aan toe dat we de mankracht niet hebben om zo’n serverpark te onderhouden en de keuze was snel gemaakt. Op aanraden van klanten Bonheiden en Herentals gingen we bij Cipal Schaubroeck te rade. Het pakket met datacenter en ondersteuning dat ze aanbieden is uniek. Bovendien nemen hun SLA’s heel wat zorgen weg op vlak van schaalbaarheid, gegarandeerde operationaliteit en dergelijke meer. Ook doorslaggevend was hun Citrix Desktop-aanbod. Daar zijn we mee vertrouwd en het helpt dankzij lage bandbreedte de kosten te drukken.”

Meer info? Contacteer bart.vanhove@cipalschaubroeck.be