Danielle Ceuppens is in het dagelijkse leven payrollconsulente bij Cipal Schaubroeck. Daarnaast werkt ze ook vrijwillig bij Rode Kruis Vlaanderen op de Dienst Sociale Interventie. Nu het coronavirus in het land is, heeft Danielle het drukker dan ooit. Hoog tijd om haar inspanningen even in de spotlight te zetten. We vroegen haar welke taken ze momenteel vervult en hoe ze dit combineert met haar werk bij Cipal Schaubroeck.

Psychosociale interventies

“Momenteel kunnen mensen gratis bellen naar het telefoonnummer 0800/14689 als ze vragen hebben over het coronavirus”, begint Danielle. “Dat kunnen praktische vragen zijn, maar dat kunnen net zo goed vragen van psychosociale aard zijn. Vaak gaat het dan om mensen die zich ernstig zorgen maken of angstig zijn. Dergelijke oproepen worden doorgeschakeld naar de dienst Dringende Sociale Interventie van het Rode Kruis. Wij geven hen advies, we stellen hen gerust en proberen aan hun veerkracht te werken. We vangen hen op en geven hen het gevoel dat er altijd iemand is die naar hen luistert. Als het lukt lossen we bepaalde problemen op. Indien nodig gaan we doorverwijzen naar de 2e lijnsopvang.”

Coördinatie is essentieel

“Ikzelf ben één van de vier coördinatoren in de provincie Vlaams-Brabant en wij hebben drie belangrijke taken. Ten eerste moeten we ervoor zorgen dat het callcenter altijd voldoende bemand is. De vijf Vlaamse provincies zijn afwisselend een dag verantwoordelijk voor het callcenter. Dat betekent dus dat wij er om de 5 dagen voor moeten zorgen dat er een voltallige ploeg aanwezig is die vlot alle oproepen kan beantwoorden. Als coördinator ben ik dus voortdurend bezig met het plannen van wie wanneer kan werken.

Een tweede luik van onze taak is om deze vrijwilligers bij te staan. Nadat ze gewerkt hebben, bellen wij hen op om te vragen hoe het was, of ze moeilijkheden ervaren hebben, enzovoort. Zo willen wij ook hen bijstaan in deze moeilijke tijd.

Ten derde helpen we ook eigen medische vrijwilligers. Dat zijn artsen, verpleegkundigen en ambulanciers van Rode Kruis Vlaanderen die zich ter beschikking stellen om de nodige ondersteuning te bieden in de strijd tegen het coronavirus. Zij worden eveneens geconfronteerd met situaties die ze niet gewoon zijn en de werkdruk ligt voor hen erg hoog. Ook zij kunnen bij ons terecht om vragen te stellen of om even met iemand te kunnen spreken.”

Dienstvrijstelling

“Hoe ik dat allemaal gebolwerkt krijg? Het zijn erg drukke dagen. Ik ben momenteel nog fulltime actief als payrollconsulente en na mijn uren stort ik mij op mijn vrijwilligerswerk. Gelukkig krijg ik enorm veel steun van mijn collega’s en het management. Met het management ben ik overeengekomen dat ik een dienstvrijstelling krijg als ik vind dat het te druk wordt. Concreet betekent dit dat ik tijdelijk mijn activiteiten voor Cipal Schaubroeck mag opschorten. In dat geval springen mijn collega’s voor mij in de bres en vangen zij mijn dagdagelijkse werk op. Ik wil zowel mijn collega’s als het management bedanken voor hun steun”, besluit Danielle.

Vanwege Cipal Schaubroeck willen wij Danielle en alle andere vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Wie zelf zijn steentje wil bijdragen, kan zich zelf als vrijwilliger registreren via vlaanderenvrijwilligt.be.