Hoe zorgen we voor minder verkeer en een lagere CO2-uitstoot in het arrondissement Halle-Vilvoorde? Die vraag kwam aan bod tijdens een vergadering van streekintercommunale Haviland waarbij 35 gemeentes zijn aangesloten. Via een openbare aanbesteding bleek dat Flow Pilots, dochteronderneming van Cipal Schaubroeck, en The Studio van Belfius met Buck-e de perfecte oplossing in huis hadden. Buck-e is een all-in-one oplossing waarbij de schoolgaande jeugd beloond wordt om met de fiets of te voet naar school te gaan.

Fietsen of wandelen in ruil voor bucks

Heel wat ouders rijden het liefst tot aan de schoolpoort om hun kinderen af te zetten en dat zorgt voor een verkeersonveilig klimaat. “De schoolomgeving zo veilig mogelijk maken is een topprioriteit in Haviland”, aldus Edwin Vanhaeren, adjunct-directeur bij Haviland. “Tegelijk vinden we het belangrijk om kinderen aan het sporten te krijgen en de CO2-uitstoot te beperken. Toen Flow Pilots en The Studio ons Buck-e kwamen voorstellen waren we vrij snel overtuigd.”

Met Buck-e krijgen kinderen die fietsen of wandelen naar school automatisch punten toegekend als beloning. De opvolging gebeurt aan de hand van een eenvoudige chip (RFID-tag) op de fiets en een scanner (RFID-reader) in de fietsenstalling van de school. De verworven punten worden omgezet in virtuele munten (bucks) die kinderen kunnen uitgeven op de kermis of bij de lokale handelaar. Buck-e stelt een eenvoudige app ter beschikking van de handelaar om de munten te innen en om -zonder administratieve rompslomp- de eventuele terugbetaling te vragen van de gemeente. De gemeente en de scholen beschikken over een online beheerssysteem van deelnemende  fietsers en handelaars, alsook een dashboard om de resultaten van het initiatief op te volgen: de gereden kilometers, uitgespaarde brandstof en vermeden CO2-uitstoot worden zo in kaart gebracht.

Vijf gemeentes starten in 2020

Intussen zijn een vijftal gemeentes in Haviland de uitrol van Buck-e aan het voorbereiden. “Momenteel zijn die gemeentes draagvlak aan het creëren bij de scholen, ouders, handelaars en kinderen. Als iedereen op de hoogte is van wat Buck-e inhoudt kunnen ze er ook effectief mee van start gaan. We voorzien de opstart hiervan in de lente van 2020. We verwachten dat er later nog eens vijf tot tien gemeentes op de kar zullen springen”, besluit een tevreden Edwin Vanhaeren.

Getriggerd?

Wilt u graag zelf eens zien hoe Buck-e precies werkt? Bekijk dan zeker even naar de videogetuigenis van de gemeente Bonheiden.

Wilt u graag meer informatie rond Buck-e? Contacteer brigitte.devos@cipalschaubroeck.be of uw relatiebeheerder.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZxzUhi8uOo4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>