Op 21 maart vond het Smart Belgium Event plaats, een initiatief van Belfius om samen te bouwen aan een duurzame en slimme samenleving. Uit 233 inzendingen heeft een vakjury 50 genomineerden gekozen die werden onderverdeeld in zes verschillende categorieën. Bonheiden won de Smart City Award voor steden en gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. Verder werden ook projecten van de stad Antwerpen en de stad Mechelen genomineerd voor de Smart City Award voor steden en gemeenten met meer dan 30.000 inwoners.

Bonheiden motiveert ouders en kinderen om auto thuis te laten

In Bonheiden ontvangen leerlingen die te voet of met de fiets naar school gaan dukaten, een nieuwe munteenheid waarmee kinderen kunnen betalen op de dorpskermis of bij de lokale handelaar. Hoe meer kilometers ze afleggen, hoe meer dukaten ze ontvangen. Via een chip die aan de boekentas of aan de fiets van de leerlingen wordt bevestigd, verzamelt de gemeente Bonheiden intussen ook data over het aantal fietsritten, de afgelegde kilometers, brandstofbesparing, vermeden CO2-uitstoot, verbrande calorieën, enzovoort. Deze campagne heeft ervoor gezorgd dat op een jaar tijd maar liefst 146.000 kilometer werd afgelegd.

Als uitbreiding op dit project zal Cipal Schaubroeck een webapplicatie ontwikkelen voor het onboarden van handelaars en scholen. Daarop zal de gemeente een dashboard zien met saldo, deelnemende handelaars, deelnemende fietsers en scholen. De cijfers zullen weergeven hoeveel brandstof en CO2 de gemeente bespaart. Daarnaast wordt een app ontwikkeld op kindermaat voor de betaling met virtuele dukaten op de kermis of bij de handelaar. Hebben kinderen geen smartphone? Geen probleem. Dan krijgen ze een papieren wallet van de school, met daarop een QR-code die handelaren kunnen scannen. Ook die app zal Cipal Schaubroeck ontwikkelen. Zo krijgt dit innovatieve project een nog slimmer vervolg.

Mechelen bestrijdt armoede efficiënter met digitaal dossier

Het Sociaal Huis Mechelen ontwikkelde – samen met OCMW Hasselt, OCMW Turnhout, OCMW Genk, OCMW Brasschaat en de IT-leveranciers Cipal Schaubroeck, Ometa en Arco – een geïntegreerd digitaal dossier om armoedebestrijding efficiënter aan te pakken. Dankzij het digitale dossier hoeven armoedebestrijders slechts één dossier per gezin te raadplegen en beschikken ze meteen over alle documenten die ze nodig hebben. Zo kunnen ze veel sneller actie ondernemen in de strijd tegen armoede. Bovendien past het digitale dossier perfect in het plaatje van het nieuwe werken aangezien het er voor zorgt dat archiefkasten en kamers vol papieren dossiers nu definitief tot het verleden behoren.

Mechelen nam een voortrekkersrol tijdens dit project door als eerste het digitaal dossier uit te testen. Eind oktober 2017 startte Cipal Schaubroeck het pilootproject bij het Sociaal Huis Mechelen en dat verliep zo goed dat inmiddels elk lokaal bestuur kan instappen.

Digitaal verkeersbord verovert Antwerpse straten

Rombit plaatste in Antwerpen de eerste mobiele, digitale verkeersborden ter wereld. De digitale borden staan rechtstreeks in verbinding met een online platform dat beheerd wordt door de stad. Inwoners of bedrijven die bijvoorbeeld een parkeerbord nodig hebben, kunnen dit eenvoudig reserveren.

Cipal Schaubroeck tekende een klein jaar terug een partnership met Rombit. Samen willen we ervoor zorgen dat gemeentemedewerkers elke aanvraag voor een inname van openbaar domein door middel van één druk op de knop kunnen goedkeuren. Het gezamenlijke aanbod ‘CRS Openbaar Domein’ zorgt voor een diepgaande integratie met Cipal Schaubroeck-toepassingen zoals boekhouding, digitale besluitvorming en digitale handtekening. Naast het digitaal beheren van aanvragen zijn er nog andere mogelijkheden: mobiele applicaties, omleidingsplannen bij grotere werken en evenementen, werk- en routeplanning voor het plaatsen van signalisatie, stockbeheer voor gemeentematerieel en slimme parkeerverbodsborden. Dit verloopt uiteraard digitaal om de doorlooptijd van dergelijke procedures te verkorten.