MyCSN maakt smart city-toepassingen toegankelijk en betaalbaar

Slimme informatieborden. Sensoren op straatlantaarns om de luchtkwaliteit en geluidsoverlast te meten. Dynamische geleiding van verkeersstromen wanneer scholen openen en sluiten. Aangeven waar beschikbare parkeerplaatsen zijn. Openbare verlichting die automatisch gedimd wordt in functie van de verkeers- en weersomstandigheden. Heeft u dat in de stad of gemeente waar u werkt of woont? Als het van ons afhangt, is dit geen verre toekomstmuziek. We willen het voor steden en gemeenten mogelijk maken om op een snelle en betaalbare manier alle mogelijke smart city-toepassingen te introduceren.

Sneller richting smart cities

MyCSN is deze maand opgericht door het klimaatbedrijf Nuhma en IT-bedrijf Cipal Schaubroeck. Onze ambitie bestaat erin om binnen de vijf jaar in elke Vlaamse gemeente twee smart city-toepassingen te lanceren. Algemeen directeur Luc Van Maldeghem: “Er wordt veel gesproken over smart cities en de voordelen ervan. Steden en gemeenten zijn vragende partij, maar momenteel is het moeilijk voor hen om ermee aan de slag te gaan. Wij willen het hen gemakkelijk maken om te starten en stap voor stap hun smart dienstverlening uit te bouwen.”

Om dat waar te maken, bouwden we een eigen cloudplatform, dat eveneens de naam myCSN meekreeg. Via onze cloud zal het voor steden en gemeenten veel gemakkelijker worden om via digitale toepassingen een betere en moderne dienstverlening voor de burgers op te zetten.

De smart city-cloud myCSN, die opslagcapaciteit, rekenkracht, netwerkinfrastructuur, analyses, Big Data- en andere applicaties huisvest, is schaalbaar. Het betekent dat die razendsnel en eenvoudig groter gemaakt kan worden als dat voor een gemeente wenselijk is. Het cloudplatform is ook multi-tenant: elke gemeente kan toegang krijgen tot wat zij nodig heeft, volledig afgeschermd van alle andere gebruikers. De steden en gemeenten blijven bovendien altijd eigenaar van hun gegevens. Ze kunnen die eventueel als open data ter beschikking stellen aan anderen, of zelf commercialiseren.

Technisch directeur Jan Geukens: “De gegevens die we op onze smart city-cloud verwerken, blijven altijd eigendom van de stad of gemeente die ze verzamelt. Dat vinden onze klanten bijzonder belangrijk. Wij kunnen hen op dat vlak harde garanties geven en bouwden daarnaast een zeer geavanceerd cloudplatform dat aan alle wensen qua snelheid, veiligheid en capaciteit kan voldoen.”

Eerste klanten erg tevreden

Intussen wordt het cloudplatform in de praktijk gebruikt door onder meer s-Lim, buck-e en Onze Stad App. Zij beschikken al over een prima werkende applicatie en zijn erg tevreden over het myCSN smart-city cloudplatform.