2020 was voor iedereen een bewogen jaar. Ook voor Dewi Van De Vyver, CEO van het Antwerpse Flow Pilots, een dochterbedrijf van Cipal Schaubroeck dat gespecialiseerd is in het maken van digitale oplossingen voor de maakindustrie, GovTech en servicebedrijven. De sterke focus op de eindgebruiker in hun visie en manier van werken onderscheidt hen van andere spelers.
Vlak voor de eerste lockdown in maart kreeg Dewi de titel van ICT Woman of the Year. Haar huldejaar ging dus niet op de vlotste manier van start. We blikken met haar even terug op 2020 en hoe zij het als ICT Woman of the Year 2020  en als vrouw in tech beleefde.

In een bijzonder jaar mocht jij de titel van ICT Woman of the Year dragen. Hoe kijk je daarop terug?

Dewi Van De Vyver: “2020 was natuurlijk een heel apart jaar voor iedereen. Voor mezelf was het toch een jaar waarin ik ook heel veel mooie dingen heb kunnen doen. Ik ben vooral dankbaar dat ik de titel ICT Woman of the Year heb mogen ontvangen, want het betekent veel meer voor mij dan een professionele bevestiging. Het voelde als een eer om die titel toegekend te krijgen, ook omdat ik de vrouwen die mij voorgingen zo bewonder. Ik zal deze titel ook in de toekomst met veel fierheid blijven dragen. Hoe meer vrouwelijke stemmen in ondernemerschap, hoe beter.”

Heeft Covid een grote invloed gehad op hoe jouw jaar eruit zag?

Van De Vyver: “De titel werd uitgereikt in februari, net voor de eerste lockdown dus. Ik ben zoals iedereen meer thuis gebleven natuurlijk, maar er zijn ook heel wat mooie opportuniteiten mijn pad gekruist die ik met beide handen heb aangegrepen. Via Cipal Schaubroeck, Flow Pilots en de verbonden organisaties beschikken we over een uitgebreid netwerk, waardoor we een positieve boodschap over vrouwen in technologie en digitalisering konden verspreiden via webinars, online talks en interviews.”

“Door corona was er namelijk veel  voor het centrale thema van de ICT Woman of the Year awards, namelijk digitale transformatie. Dat was zonder corona ook wel zo geweest, maar digitalisering werd nu een noodzaak om het leven verder te zetten op een veilige en efficiënte manier, ook zo voor steden en gemeenten. Wie nog geen sterke digitale strategie had, moest op een snel tempo bijbenen. Onze positie als thought leaders op digitaal gebied hebben we ingezet om bewustzijn te creëren. Nu komt het er op aan om bedrijven verder te begeleiden bij hun digitale transformaties.”

Waarom is het anno 2021 nog steeds belangrijk dat we naast ICT Person of the Year ook een ICT Woman of the Year hebben?

Van De Vyver: “Het doel is dat dit niet meer nodig is, maar ook dit jaar is bevestigd dat de ongelijkheid tussen man en vrouw nog steeds bestaat. Door corona zagen we de rollenpatronen opnieuw bevestigd: vrouwen dragen de verantwoordelijkheid voor de meeste zorgtaken. Vrouwen verdienen nog steeds minder en hun carrière kent meer obstakels. De achterstand die hierdoor ontstaat, heeft een effect op hoeveel vrouwen ondernemen of aan de top geraken.”

“Al jaren ben ik actief om vrouwen in tech en ondernemerschap te steunen, onder andere bij Start it @ KBC. Er zijn nog steeds te weinig vrouwen in tech en ondernemerschap. De oorzaak ligt cultureel nog zo diep geworteld, dat het een cirkel is. Al op jonge leeftijd zorgen onbewuste vooroordelen ervoor dat meisjes minder slaagkans hebben in STEM-richtingen, wat ervoor zorgt dat minder vrouwen zich wagen aan een carrière in tech. Zij die wel aan het werk gaan in de sector, komen in een mannelijke omgeving terecht waarin vrouwen vaak in de achtergrond verdwijnen. Onbekend is onbemind en veel van deze structuren ontstaan onbewust. Het is aan ons om dit actief te doorbreken. Dat is de kracht van een titel als ICT Woman of the Year: we zetten de spotlight op waar het beter kan.”