Toen Guido Vaganée in 2013 burgemeester werd van de Antwerpse gemeente Bonheiden liet hij een hacker de IT-infrastructuur testen. Het resultaat? Na een halfuur had de hacker al toegang tot de financiële gegevens van de gemeente. De burgemeester ging op zoek naar een partner die kon helpen bij het opzetten van een veilige IT-omgeving. Hij kwam in contact met Cipal Schaubroeck en al snel besloten ze om de IT-infrastructuur onder te brengen in de cloud.

Minder zorgen, minder kosten en meer tijd voor IT-beleid

“Toen we onze IT-infrastructuur bij ons ter plekke beheerden in ons eigen datacenter, hadden we veel meer zorgen”, aldus Guido Vaganée. “Wanneer moeten we onze servers vervangen? Moet ik misschien nog een extra back-up maken? Hou oud zijn onze switches? Is onze IT-omgeving wel veilig? Allemaal vragen waar we zelf een antwoord op moesten formuleren. Door te migreren naar de cloud en het datacenter van Cipal Schaubroeck, hoeven we ons daar geen zorgen meer om te maken. Het is aan Cipal Schaubroeck om onze IT-infrastructuur te beheren en te beveiligen. Dat neemt heel wat stress weg. Daarnaast moeten we veel minder investeren in hardware, waardoor er budget vrijkomt dat we aan andere zaken kunnen spenderen.”

“Een ander voordeel is dat onze IT-medewerkers niet langer hoeven te fungeren als helpdesk. Nu kunnen ze opnieuw tijd om na te denken over het informaticabeleid en de manier waarop IT-dienstverlening onze gemeente verder kan ondersteunen. Dat is zeer belangrijk als je klaar wilt zijn voor de toekomst,” vertelt Guido Vaganée.

Klaar voor het Internet of Things

“Nu we volledig in de cloud werken, beschikken we ook over meer capaciteit en zijn we klaar voor het Internet of Things. De mogelijkheden daarvan zijn eindeloos.  Zo zijn we nu al bezig met het plaatsen van sensoren in parkings en in vuilnisbakken. Ook ons fietsverkeer brengen we in kaart door gebruik te maken van sensoren. Op die manier genereren we heel wat waardevolle data. Die gegevens moet je natuurlijk ergens op een veilige manier kunnen opslaan en ook dat doen we nu in het datacenter van Cipal Schaubroeck.”

Samenwerking tussen gemeentes cruciaal

“Er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Momenteel worden nog te weinig van die gegevens gedeeld, bijvoorbeeld. Daarom zijn we er ook voorstander van om de gegevens van alle gemeentes samen te brengen in één overheidsdatacenter. Als er duidelijke afspraken worden gemaakt rond wat er met die gegevens mag en wat er niet mag, dan kunnen we tot heel wat nieuwe inzichten komen. Neem nu het fileprobleem. Als we in alle gemeentes en steden aan de hand van sensoren kunnen meten hoeveel mensen er in een wagen zitten, kunnen we de verkeersbelasting daarop afstemmen. Op die manier geef je mensen een reden om te gaan carpoolen en pak je het fileprobleem aan”, besluit Guido Vaganée.

Wilt u Guido Vaganée zelf even aan het woord horen? Dat kan. Op 11 december vorig jaar was hij namelijk één van de sprekers op CS Share IT en daar was onze cameraman natuurlijk bij. (https://www.youtube.com/watch?v=Oe8t5iJLOo0&feature=youtu.be)