We hebben de afgelopen zomer onder een loeihete zon geleefd. Niet enkel voor mens en dier was het een uitdaging om de dag door te komen, maar ook infrastructuur kan lijden onder die warmte.  Denken we maar aan een omhooggekomen wegdek op de autosnelweg of problemen bij het spoor. Maar ook IT-apparatuur heeft te kampen met hitteverschijnselen.

Een te hoge temperatuur is een van de grootste vijanden van elk computersysteem. Door de hitte kunnen processoren oververhit geraken waardoor er fouten kunnen ontstaan. De temperatuur van een processor in een moderne pc of server kan bij normaal gebruik al snel 70 °C of meer bedragen. Oververhitting tegengaan is dan ook essentieel om computers aan de praat te houden.

Efficiëntie van bij de start

Wanneer een hele reeks computers dicht bij elkaar staan, zoals in een datacenter, is temperatuurcontrole een essentieel onderdeel van het dagelijks beheer. Daarom gingen wij even te rade bij Jef Schoors en Koen Vandeloock, operatoren van het ciPort datacenter.

Het ciPort datacenter is voorzien van een professionele koelinstallatie om de temperatuur in ons datacenter binnen de perken te houden. Dankzij een uitgekiende architectuur, een professionele koelinstallatie en vele jaren ervaring, aangevuld met een dagelijkse monitoring, hielden onze servers in ons datacenter hun hoofd – of beter gezegd hun processoren – koel gedurende de lange hittegolf”, vertelt operator Jef Schoors.

Enkele decennia geleden waren onze mainframecomputers zelfs voorzien van een echte waterkoeling”, vult collega Koen Vandeloock aan. “Een netwerk van koperen leidingen en pompen moest toen de processorkern constant afkoelen. Die tijd is nu wel voorbij en onze servers zijn nu allemaal luchtgekoeld.

Maar dit betekent wel dat hier rekening mee gehouden moet worden bij het ontwerpen van een modern datacenter. Er ging immers ook veel aandacht naar het groene karakter van het datacenter, waarbij energieverbruik tot een strikt minimum beperkt moest worden.

Daarom wordt tegenwoordig niet de hele computerruimte gekoeld, zoals dat vroeger het geval was” vervolgt Jef Schoors. “We hebben een aangename werktemperatuur in de computerruimte, maar de racks staan in zogenaamde koele gangen. Dit betekent dat er via de vloer koude lucht wordt aangezogen op plaatsen waar het nodig is. Op die manier worden enkel de racks met de servers en netwerkapparatuur optimaal gekoeld en moeten we niet de hele ruimte constant afkoelen. Dit scheelt een pak in het verbruik en onze energierekening en is beter voor het milieu.

Monitoring is de kerntaak

Het datacenter, de systemen, de koeling en de beveiliging wordt ook 24/7 gemonitord. “Bij de minste afwijking krijgen wij een signaal”, verduidelijkt Koen Vandeloock. “Vanop eender welke locatie waar wij ons bevinden, kunnen wij ons datacenter en de systemen in het oog houden en de situatie bijsturen. Wij volgen de evolutie constant op. En om hittegolven – zoals diegene die we de afgelopen zomer gekend hebben – het hoofd te kunnen bieden, hebben we enkele jaren geleden onze koelinstallaties nog uitgebreid, zodat we praktisch iedere situatie de baas kunnen en uitbreidingen moeiteloos kunnen opvangen”.

De investeringen die hiermee gepaard gingen waren aanzienlijk, maar door de IT-diensten te centraliseren, kunnen de kosten over een veel groter geheel afgeschreven worden. Hadden we dit niet gecentraliseerd, dan had elk bestuur individueel de investeringen moeten dragen. Als we hierbij nog het efficiënter gebruik van de IT- en netwerkinfrastructuur, de verhoogde informatieveiligheid, de fysieke beveiliging en de 24/7 monitoring mee in rekening brengen, is gebruikmaken van het ciPort datacenter dan ook een verantwoorde keuze.

Meer info over de ciPort datacenterdiensten