In navolging van het recente CSshareIT event, lanceerde Cipal Schaubroeck een nieuw informatief concept, gericht op mandatarissen en topfunctionarissen van onze lokale besturen. We zochten daarbij naar een aangepaste formule om de kennis van de beleidsmakers bij onze klanten bij te schaven.

Daarom hebben we samen met de hogeschool Gent de formule CSacademy uitgewerkt. Zonder veel tijdverlies en in een aangename sfeer bieden we een opleiding aan die zich exclusief richt op alle personen die het beleid van hun gemeente vorm willen geven, maar geen IT-deskundige zijn.

De eerste sessie miste zijn doel niet

Onder de titel “Een inzicht in de hedendaagse en toekomstige IT-begrippen” ging de eerste sessie van start op 20 februari in onze vestiging in Nazareth. Een identieke sessie werd op 22 februari georganiseerd in onze vestiging in Geel. Op die manier bereiken we een groter geografisch gebied en hoeven deelnemers zich niet ver te verplaatsen. Onder de deelnemers bevonden zich zowel burgemeesters, schepenen, secretarissen en financieel beheerders.

Spreker van dienst was Marc Asselberg, docent aan de Hogeschool Gent. Naast een ruime IT-ervaring in de private sector heeft Marc ook de IT-begeleiding waargenomen van tal van lokale besturen. Bijgevolg een geknipte spreker voor het aanwezige publiek.

Inhoud gericht op de praktijk

Wanneer toepassingsmogelijkheden van nieuwe en bestaande technologische vernieuwingen beter begrepen worden en onze organisaties zich hierop voorbereiden, kunnen openbare besturen hun IT ook efficiënter inzetten en de organisatie hierop voorbereiden. Een goed geïnformeerd bestuurder is er twee waard. Daarom was het thema van deze eerste sessie gericht op het verduidelijken van nieuwe IT-begrippen, zoals blockchain, Internet of Things, Cloud Computing, Smart Cities, …  Maar daarnaast werden ook antwoorden gezocht op vragen zoals “Hoe kan ik mijn gemeente vooruit helpen en voorbereiden op een snel veranderende digitale wereld? Welke rol speelt mijn IT-dienst hierin en hoe kan ik deze optimaal ondersteunen en inzetten? Welke stappen moet ik zetten?”

Marc Asselberg leverde de deelnemers de nodige handvatten aan voor een goede governance en bracht het nodige inzicht inzake het aanwenden en nut van (nieuwe) technologie.

De eerste reacties van de deelnemers na de sessies waren zeer enthousiast. We zullen dan ook zeker niet aarzelen om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Meer info

Meer informatie over de CSacademy-initiatieven bij frank.prinsen@cipalschaubroeck.be.