Geel, 22 november 2017  –  De Agoria Company Tour, die in 2016 voor de eerste maal gelanceerd werd met als doel jongeren te laten kennismaken met de bedrijfswereld en hen in contact te brengen met professionals die vaak hetzelfde diploma als hen op zak hebben, was op 22 november te gast in de nieuwe “Smart City Innovation Space” van Cipal Schaubroeck in Geel, de nieuwe vergaderinfrastructuur naast het ciPort datacenter. Een 40-tal studenten (voornamelijk van de studierichtingen ingenieur/burgerlijk ingenieur) ontdekken hierdoor mogelijke jobs en carrières in de technische en technologische sector.

De Company Tour van Agoria, de koepelorganisatie voor technologische bedrijven, is één van hun initiatieven om studenten in contact te brengen met de bedrijfswereld, nog voor ze afgestudeerd zijn. Door de bedrijven nu al een bezoek te brengen en rechtstreeks te praten met vertegenwoordigers van die bedrijven, kunnen ze zich toch al een beeld vormen van waar de industrie naar op zoek is.  Het is bovendien de gelegenheid bij uitstek voor de bedrijven om te tonen wat ze doen en zich te profileren als talentenjagers.

Innovatie is een constante in de technologische sector, ook bij Cipal Schaubroeck dat zich vanuit de vestigingen in Geel en Nazareth voornamelijk richt op het ontwikkelen van innovatieve softwaretoepassingen voor de publieke sector: gemeentebesturen, OCMW’s, provinciebesturen, de Vlaamse overheid.  Op zich is die technologie niet altijd zo zichtbaar voor de buitenwereld, maar ze is wel aanwezig en noodzakelijk om de administratie te laten draaien en de burgers te kunnen bedienen.

Nieuwe “Smart City Innovation Space” ondersteunt bewustwording voor nieuwe technologie

Op het vlak van Smart Cities, Internet of Things en datacenters dient er nog veel ‘evangelisatiewerk’ te gebeuren,” vertelt Nico Cras, CEO. “Daarom hebben we naast ons ciPort datacenter recent een vrije ruimte omgebouwd tot een “Smart City Innovation Space”, een polyvalente ruimte waar lokale besturen informatiesessies, lezingen en presentaties kunnen bijwonen rond actuele technologische thema’s.

Ter gelegenheid van de Agoria Company Tour werd deze “Smart City Innovation Space” officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van Vera Celis, burgemeester van de stad Geel en Nico Cras, CEO.

Naast informatiesessies, is het ook de bedoeling om hier regelmatig hackathons in te richten. Hackathons zijn bijeenkomsten van softwareontwikkelaars en business-strategen om gezamenlijk – meestal in een zeer kort tijdsbestek (bv. 24 of 48u) – innovatieve en creatieve IT-oplossingen uit te werken rond een bepaald thema of probleem.

Eind september nam een team van vier Cipal Schaubroeck softwareontwikkelaars deel aan de Craft Beer Hackathon in Berlijn, het mekka van hackathons en start-ups. Ons team, de CS-Vikings, maakte er deel uit van een groep van 60 ontwikkelaars, komende uit Duitsland, de Verenigde Staten, Indië, Rusland, Denemarken, Estland, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Het is onze ambitie om Berlijn naar de Kempen te halen”, vult Nico Cras verder aan.

Tijdens het bezoek van de studenten werd “Innovation” in de praktijk gebracht.  Na een toelichting over de bedrijfsactiviteiten, opportuniteiten en uitdagingen, presenteerde CEO Nico Cras een zeer inspirerende kijk op de veranderende wereld, innovatie en de 4de industriële revolutie die in volle gang is en hoe een bedrijf zoals Cipal Schaubroeck hierop inspeelt.

Koen Pellegrims, CEO van Flow Pilots, een dochteronderneming van Cipal Schaubroeck en gespecialiseerd in de ontwikkeling van mobiele apps, gaf vervolgens een fel gesmaakte workshop over Design Thinking en Solution Design. Hierbij mochten de studenten in werkgroepen aan de slag om via de concepten van Design Thinking en Solution Design nieuwe ideeën uit te werken rond het betalen van parkeerplaatsen via GSM en SmartPhone.

 

Groeien betekent constant zoeken naar nieuw talent

Cipal Schaubroeck nv zet, met meer dan 400 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen euro, informatietechnologie op de kaart en heeft dat gedaan door zichzelf economisch te transformeren. Een overheidsbedrijf uit de jaren ‘80, ontpopte zich de laatste jaren tot een dynamisch, creatief groeibedrijf dat stevig verankerd zit in Vlaanderen en waaruit, via creatief ondernemerschap, innovatie en publiek-private partnerships, reeds tal van spin-offs gecreëerd werden. Om de groei op te vangen is men voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers. Sinds 1 januari 2017 konden reeds meer dan 60 vacatures ingevuld worden.

CEO Nico Cras: “Door in te spelen op de vraag van Agoria om deel te nemen aan de Agoria Company Tour, staat ook onze vestiging in Geel in de kijker. In de Kempen is immers de tertiaire sector, in vergelijking met de rest van Vlaanderen, relatief gesproken ondervertegenwoordigd, niettegenstaande dit een sector is met zeer hoge reële groeicijfers. Initiatieven zoals de Agoria Company Tour zijn dan ook welkom. Studenten leren ons kennen en stemmen hun toekomstperspectieven misschien af op hetgeen wij hen als mogelijke toekomstige werkgever kunnen bieden. Als het bedrijf en de potentiële werknemer elkaar – en elkaars verwachtingen – kennen, is er een grotere kans op slagen op een langdurige samenwerking. Ingenieurs en technische profielen kunnen binnen onze onderneming zeker hun gading vinden. Want om bepaalde kennisdomeinen aan te vullen worden nu zelfs buitenlandse experten in multifunctionele teams opgenomen.”

Toekomstige werknemers moeten inzien dat de factor ‘potentieel’ cruciaal is, meer nog dan louter het juiste diploma. Creatief en innovatief denken zijn als het ware nog belangrijker. Na de bedrijfspresentatie voor de studenten op de Agoria Company Tour wordt daarom via een interactieve workshop dieper ingegaan op het concept ‘Creative Design’. Creatief denken is immers een manier om problemen vanuit een ander perspectief te bekijken en op te lossen, om out-of-the-box te durven denken.

Lokale tewerkstelling is een niet te onderschatten troef

Geel wordt nog gevrijwaard van veel verkeersellende. Zich niet hoeven te verplaatsen naar grootsteden zoals Antwerpen of Brussel om dagelijks met technologie bezig te zijn, is dan ook een belangrijke troef.

Roseline Leuckx, Sourcing Manager bij Cipal Schaubroeck: “Wij zijn er trots op om als lokale werkgever werkgelegenheid te kunnen bieden aan de vele talenten van eigen bodem en tegelijkertijd lokale, Vlaamse, federale en internationale successen te mogen optekenen. Wij zijn ervan overtuigd dat de voordelen van ‘dichtbij huis werken’, in tijden van een groeiende verkeerscongestie, een niet te onderschatten troef is. En dit past trouwens ook in de zoektocht binnen onze organisatie naar de betere ‘work-life balance’.

Bekijk hier de videoreportage

Lees hier meer over de Agoria Company Tour

 

In de pers