Digitaal Sociaal Dossier OCMW Mechelen bij de genomineerden voor de Publica Awards 2017

19 mei, 2017

Op donderdagavond 18 mei werden in Brussel de jaarlijkse Publica Awards uitgereikt. In de categorie “Publica Award voor het meest ICT- connected overheidsproject” werden 12 projecten genomineerd. Het OCMW Mechelen mocht zich met de oplossing ‘Digitaal Sociaal Dossier (DSD)’ onder de genomineerden rekenen. Winnaar in de categorie ‘Meest ICT -connected overheidsproject’ werd uiteindelijk de gemeente Bonheiden met het project “Verplaatsingsgedrag wijzigen dankzij technologie”.

Co-creatie concreet vorm gegeven

Nietegenstaande OCMW Mechelen de gemeente Bonheiden moest laten voorgaan, is het Digitaal Sociaal Dossiers anders ook geen onbelangrijk project. Samen met een kerngroep van besturen startte Cipal Schaubroeck het DSD als een project van co-creatie. Naast het OCMW Mechelen waren ook de OCMW’s van Hasselt, Turnhout, Brasschaat, Genk en Sint-Pieters-Leeuw nauw bij het project betrokken.  De Proof-of-Concept (POC) van het project werd uitgewerkt door het Sociaal Huis in Mechelen, onder begeleiding van de consultants van de Cipal Schaubroeck-partner Ometa.

De perfecte aanvulling op de backoffice-toepassing

Cipal Schaubroeck integreert het Digitaal Sociaal Dossier met haar backoffice-toepassing voor de sociale dienst en biedt het aan als een aanvulling hierop. De invoering van het DSD heeft tal van voordelen voor de OCMW’s en voegt – op een herkenbare manier – gestructureerde data uit het IT-systeem van het OCMW samen met niet-gestructureerde data (brieven, nota’s, mails, verslagen, spreadsheets, …) om zo tot een compleet gedigitaliseerd cliëntendossier te komen.

Directe voordelen zijn hierbij:

  • Alle relevante informatie van een dossier bij de hand, logisch ingedeeld en makkelijk raadpleegbaar, los van plaats en tijd;
  • Geen gezeul meer met papieren kaften;
  • Geen zoektochten meer in donkere archieven;
  • Een gevoelige vermindering van fysieke opslagruimte.

Hierdoor past dit alles eveneens binnen de filosofie van het ‘Nieuwe werken’ met efficiëntere werkplekken, los van plaats en tijd.

Toekomstgericht

Het DSD is ook toekomstgericht. Scanintegratie en ‘print-to-DSD’ werd voorzien en inspecties van de POD-MI zullen volledig digitaal kunnen verlopen in het DSD. Het zal ook als integratieplatform fungeren voor alle toekomstige oplossingen voor de digitale communicatie met andere overheden, alsook voor het elektronisch afleveren van documenten aan de cliënt, desgewenst digitaal gehandtekend.

Het DSD wordt vanaf heden door Cipal Schaubroeck aangeboden als een bijkomende module aan haar backoffice toepassing Neptunus en is geschikt voor zowel grote als kleine besturen, hetzij binnen een organisatie-eigen IT-infrastructuur, hetzij als een service in ons CiPort overheidsdatacenter.

Meer info nodig?

Meer informatie over het Digitaal Sociaal Dossier kan u verkrijgen via een mailtje naar zorgwelzijn@cipalschaubroeck.be.  Wij contacteren u zo snel als mogelijk.

U kan hier ook nog altijd inschrijven op onze DSD-informatiedag van 16 juni 2017 in Westerlo.

 

Over de Publica Awards

Met de uitreiking van de Publica Awards wil het bedrijf EBP – gekend van de ondersteuning bij overheidsopdrachten – lovenswaardige overheidsprojecten valoriseren en in de schijnwerpers plaatsen.  De publieke actoren en hun partners worden hierdoor bekroond en de diversiteit en rijkdom van hun projecten worden hierdoor extra onderstreept.

De Publica Awards worden jaarlijks uitgereikt en het slotevent vormt de afspraak van het jaar voor vertegenwoordigers van de openbare sector en besturen en voor alle actoren en dienstverleners die gelinkt zijn aan openbare diensten.

Dit jaar vond de uitreiking van de Publica Awards plaats op donderdag 18 mei in Tours&Taxis, Brussel.